вторник, 20 октября 2015 г.

Поради психологів щодо виховання підлітків

    Виховання - це спрямований процес, мета якого полягає у формуванні соціальних зв'язків, створенні умов для засвоєння дитиною суспільних норм і правил. У підлітковому віці вихователь повинен допомагати вихованцю шукати і знаходити своє місце у світі і в суспільстві. Як робити це на практиці? Відповісти на це питання вам допоможуть рекомендації підліткових психологів:

  •  Створюйте умови для нормального розвитку організму дитини. Стан психіки прямо залежить від фізіологічних чинників, до яких діти особливо чутливі. Підліток повинен дотримуватися режиму праці та відпочинку, досить спати, проводити багато часу на свіжому повітрі, займатися фізкультурою. Розумове навантаження в школі повинне доповнюватися фізичним розвитком. Тому не втрачайте можливості записати дитину в спортивні секції, на танці, в туристичний клуб.
  •   Спілкуйтеся з дитиною якомога більше, проводите з ним дозвілля, відповідайте на його питання. У цьому випадку ваша думка залишиться для дитини авторитетною, а ви зможете впливати на його погляди і ставлення до себе, і до світу.
  •  Не накидайте дитині своєї точки зору. Намагайтеся, щоб він шукав відповіді на поставлені питання разом з вами. Запитуйте у підлітка його думку про ті чи інші суспільні явища, підкреслюйте, що його думки важливі для вас.
  •  Станьте прикладом для своєї дитини. Якщо у вашій родині прийнято шанобливе ставлення до старших, вітається, доброзичливе спілкування між подружжям, підліток напевно збереже це в пам'яті і реалізує у власній родині.
  •  Постарайтеся навчити дитину конфліктувати конструктивно і домовлятися з однолітками. Підліток не повинен битися, лаятися, розривати відносини з друзями. Поясніть йому, що використання фізичної сили допустимо тільки у відповідь на агресію. Виховання толерантності у підлітків дозволяє уникнути серйозних проблем у зрілому віці, таких, як насильство в сім'ї, протиправні дії і т.п.
  •  Не уникайте в спілкуванні статевої тематики. У підлітковому віці відбувається формування сексуальності. Краще, щоб на цей процес впливали батьки, а не вулиця. Покажіть дитині, що його інтерес до стосунків між статями абсолютно нормальний і прийнятний. Не старайтесь тотально контролювати підлітка, у вас це не вийде.
  •  Не допускайте формування у дитини інтересу до сигарет або вживання алкогольних напоїв. Підліток повинен знати про наслідки куріння і алкоголізму. 



      Підлітки часто ставлять батьків у глухий кут своєю поведінкою. У подібних ситуаціях ви не повинні намагатися у що б то не стало усунути небажані прояви. Зокрема, не поспішайте відразу використовувати фізичне покарання. Проконсультувавшись зі спеціалістами з підліткової психології, ви зрозумієте причини поведінки підлітка і знайдете конструктивні способи корекції.

Комментариев нет:

Отправить комментарий